Το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός πραγματοποιείται για την παγκόσμια ήμερα ζώων

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

WWW.PANSYN.ORG

.

ENΣΤΑΣΕΙΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

Κάθε 4η μέρα του Οκτώβρη οι κατά τεκμήριο φιλόζωοι υπενθυμίζουν στον απανταχού ‘’πολιτισμένο’’ κόσμο την ανάγκη φροντίδας των ζώων κάθε είδους, ζώων κατανάλωσης ,αδέσποτων ,πειραματόζωων, άγριων κλπ. Όλων  τελικώς των έμβιων που έχουν όχι την βιολογική, αλλά την συνταγματική ατυχία να μην πολιτογραφούνται στο ανθρώπινο είδος και τα οποία παρουσιάζουν την απεγνωσμένη ανάγκη ενός περιβάλλοντος που να μην είναι ολωσδιόλου τεχνητό .

Οι   υπενθυμίσεις τέτοιου τύπου ,ήταν συνήθως στην περίπτωση της χώρας μας πορείες, διαμαρτυρίες, συνέδρια και ημερίδες ,όλοι οι γνωστοί τρόποι που διαπραγματευόμαστε ζητήματα νομικού υποβάθρου και προτάσεις βελτίωσης συνθηκών .

Όχι όμως και τούτη τη χρονιά .

Στην αρχή του επερχόμενου χειμώνα ,του πιο σκληρού από όσους μπορούμε να θυμηθούμε ,η 4η Οκτωβρίου αποκτά μια χροιά εντελώς διαφορετική.

Όταν όλα γίνονται αβέβαια και oνήσιμα εν όψει του πρωτογενούς αιτήματος επιβίωσης που γιγαντώνεται εξαιτίας της κρίσης και της εξαθλίωσης ,ακριβώς τότε ό,τι βλάψαμε η παραμελήσαμε ανεπίτρεπτα, ορθώνεται & μας τύπτει με τον πλέον αιχμηρό τρόπο.

Επειδή  ό,τι βγάλαμε και παραμελήσαμε  έχουμε την τάση να το ξεπουλήσουμε πρώτο και φτηνά. Εν προκειμένω την όποια αστική πανίδα  & χλωρίδα μας έχει απομείνει.

Έτσι λοιπόν εμείς, οι άνθρωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας ,αποφασίσαμε αντί άλλων δράσεων να αναζητήσουμε και να συνυφάνουμε οράματα. Οράματα γνωστών ανθρώπων που με τις πράξεις τους η με την τέχνη τους έρχονται να εισβάλλουν στο άμεσο αντιληπτικό πεδίο των πολιτών και να τους αφυπνίσουν από το μούδιασμα της αυτολύπησης.

Το όραμα του Δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη να κρατήσει τους τελευταίους περιβαλλοντικούς παράγοντες υγιούς μικροκλίματος στην νότια Αττική.

Η τόλμη του καθηγητή –χαράκτη Ξενή Σαχίνη να αντιπαραθέσει έγχρωμες χαρακτικές θάλασσες απέναντι σε ασπρόμαυρες προσομοιώσεις.

Η ποίηση του καθηγητή –ζωγράφου Γιώργου Σκυλογιάννη που δημιουργεί με αναπτύγματα μικρών αυτόνομων έργων ένα Δένδρο της Ζωής.

Η εκλέπτυνση των εικαστικών Φυλλωμάτων της ζωγράφου Σπυριδούλας Πολίτη

Τα μυθικά ζώα-οριγκάμι  του ζωγράφου Τριαντάφυλλου Τρανού.

Το Human Beast του αρχιτέκτονα Στρατή Μιχαήλ ,που εισβάλλει μέσα στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο  με το αεροπλανάκι μιας πληροφοριακής Άνοιξης να υπερίπταται γύρω από το κεφάλι του.

Η Ελεγεία στο Άγνωστο Πειραματόζωο και το αρχέγονο Αυγό της Κοσμογονίας της γλύπτριας Βασιλικής Σοφρά.

Το Wave,κύμα από βιομηχανικά υλικά της αρχιτεκτόνισσας Άννας Ντινοπούλου ,αλλά και η αναφορά της σε έναν από τους πατέρες της σύγχρονης αρχιτεκτονικής  των V.Horta με το Inside Out ,που μας επισημαίνει πως κάποτε τα δένδρα θα γίνουν το μικρό βρώμικο μυστικό μέσα στα σπίτια μας.

Τέλος οι σουρεαλιστικές έως και land art επεμβάσεις των συνδιαλεγόμενων ζωγράφων Αθηνάς Τ. και Δωροθέας με τον χείμαρρο Overflow ,τα τυπώματα Sweet Cat Prince και τα κατασκευαστικά Nature ‘s Remnants.

Oλα τα παραπάνω οράματα τα συνθέσαμε μαζί σε αγαστή συνύπαρξη, μέσα σε έναν εμβληματικό χώρο .Στο Πολιτιστικό   Κέντρο του Δήμου Αργυρούπολης –Ελληνικού ,στο παληό Ανατολικό Αεροδρόμιο ,δίπλα στο Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο .

Την Παρασκευή ,5 Οκτωβρίου ,ενεστώτος έτους μετά τις 8 μ.μ .θα λάβει χώρα αυτή η συνάντηση ,πλαισιωμένη με τον καλύτερο τρόπο από μία σειρά εξαίρετων και συνειδητοποιημένων μουσικών .Η βιολονίστα Μαρία Ρεμπούτσικα ,η λυρική καλλιτέχνις Τζίνα Φωτεινοπούλου με τον πιανίστα Γιώργο .Δούση ,ο τροβαδούρος Τζώνη Βαβούρας και ο μαέστρος Γιάννης Πρεβενιός με τις Μουσικές Περιπλανήσεις .

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας θα καταθέσει ένα μικρό κομμάτι από το γνωστό μυθιστόρημα ‘’Η Καρδιά Ενός Σκύλου’’, του μεγάλου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, ενώ μας έκανε την ιδιαίτερη τιμή να μας εμπιστευτεί και ένα πρωτότυπο κείμενο του σε πρώτη παρουσίαση .

Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για την άμεση και αφιλοκερδή ανταπόκριση.

Η επιμελήτρια της έκθεσης

Ρεγγίνα Αργυράκη

Καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών  Α.Π.Θ.

Η συνεπιμελήτρια

Φερενικη Βαταβόλη

Αρχιτέκτων –πολεοδόμος

ΥΓ.Η επιμελήτρια της έκθεσης θα κάνει δύο δημόσιες ξεναγήσεις –συζητήσεις με θέμα ‘’Τέχνη και Κοινωνική Ανταπόκριση’’ ,για ενδιαφερόμενους μαθητές, φοιτητές , συλλόγους και φιλότεχνους την Τετάρτη 10.10.12 και το Σάββατο 13.10.12 ,στον χώρο της έκθεσης ,στις 7 το απόγευμα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Share this...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email