Ναι στην στείρωση των κατοικιδίων ζώων.

Το να είσαι λογικός δεν σημαίνει ότι είσαι άσπλαχνος. Αν δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι να θέλετε ο γάτος ή ο σκύλος σας να γεννήσει, η πιο σωστή και λογική απόφαση είναι να στειρώσετε τα κατοικίδια σας ζώα.

Η εγχείρηση τώρα πια είναι απλή, ανώδυνη και ασφαλής. Σε μακροχρόνια βάση είναι καλύτερα για όλους, καθώς και για το ίδιο το ζώο. Τα περισσότερα καταφύγια ζώων στειρώνουν τα θηλυκά σκυλιά και γάτες, καθώς και τους αρσενικούς γάτους.

Πριν αποφασίσετε όμως, θα θέλατε να ξέρετε περισσότερα γι’ αυτό. Οι παρακάτω πληροφορίες δίνουν απαντήσεις σε διάφορες απορίες που πιθανό να έχετε όσον αφορά τη στείρωση των ζώων σας.

Γιατί να στειρώσω το κατοικίδιο μου;

Η στείρωση θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη. Οι ερωτιάρηδες γάτοι και σκύλοι μπορεί να γίνουν πολύ ζωηροί και σε κανένα δεν αρέσει να βάζει το κατοικίδιο του υπό περιορισμό.

Η στείρωση είναι η καλύτερη επιλογή για το κατοικίδιο σας. Η φυσιολογική διαταραχή των ορμονικών δραστηριο-τήτων ενός κατοικίδιου το οδηγεί συχνά σε διανοητικές και σωματικές αρρώ-στιες. Η στείρωση αφαιρεί την πηγή και μαζί μ’ αυτή και το πρόβλημα.

Τα προβλήματα που έχω αν δεν στειρώσω τον αρσενικό μου σκύλο

Οι αρσενικοί σκύλοι δεν μπορούν να αντισταθούν να ερωτοτροπήσουν όταν βρεθεί η ευκαιρία, και κατά τη διαδικασία πολλών ειδών προβλήματα μπορεί να τους συμβούν. Τσακώνονται με άλλους σκύλους, περιπλανώνται μέσα στην κίνηση και ή πληγώνονται στην (καλύτερη περίπτωση), ή προκαλούν δυστυχήματα.

Από την άλλη, αν κρατάτε ένα θερμόαιμο σκυλί μέσα στο σπίτι, μπορεί να γυρίσει την ερωτική του προσοχή στα έπιπλα, ή ακόμη σε ανθρώπους. Το γαύγισμα και η κακή διάθεση είναι επιπρόσθετα συμπτώματα της απόγνωσής τους.

Τα προβλήματα που έχω με ένα θηλυκό σκυλί αν δεν το στειρώσω

Το θηλυκό σκυλί έρχεται σε ερωτική έξαρση δυο φορές το χρόνο, για περίοδο τριών εβδομάδων κάθε φορά. Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί για όλη του τη ζωή. Αυτό, όχι μόνο την κάνει ‘ακάθαρτη’ με το αίμα της περιόδου και τις διάφορες μυρωδιές αλλά σημαίνει, επίσης, ότι πάρα πολλοί αρσενικοί θαυμαστές θα συγκεντρώνονται γύρω από την είσοδο του σπιτιού σας.

Σχεδόν πάντα, όσα μέτρα και να πάρουμε, είναι πολύ πιθανό να δραπετεύσει και να μείνει έγκυος.
Η στείρωση της σκυλίτσας σας πριν τη σεξουαλική ωριμότητα (6ο-9ο μήνα της ζωής της) εκμηδενίζει την πιθανότητα να αναπτυχθούν αργότερα όγκοι στους μαστούς ή μολύνσεις της μήτρας. Επίσης, εξασφαλίζει τη μη διαφορο-ποίηση της προσωπικότητας της σκύλας.

Προβλήματα με ένα αρσενικό γάτο που δεν έχω στειρώσει

Τα προβλήματα είναι πολλά επειδή οι αρσενικοί γάτοι έχουν μια από τις πιο άσχημες συνήθειες – τη συνήθεια να ‘ραντίζουν’. Αυτό σημαίνει ότι ξεχωρί-ζουν την περιοχή τους, ουρώντας πάνω σ’ αυτή, και η δυσάρεστη μυρωδιά μπορεί να είναι υπερβολικά δύσκολο να φύγει.

Oι αρσενικοί γάτοι, επίσης, είναι από τους πιο περιπλανώμενους και σχεδόν είναι αδύνατο να τους κρατήσετε μέσα στο σπίτι. Η αδιάκοπες περιπλανήσεις τούς οδηγούν σχεδόν πάντοτε σε γατομαχίες και αυτές στη συνέχεια μπορεί να δημιουργήσουν μολυσμένες πληγές, αποστήματα και σοβαρές ασθένειες.

Όπως και με το θηλυκό σκύλο, η θηλυκή γάτα την εποχή γονιμοποίησης, θα ελκύει ένα συνεχές πλήθος από θαυμαστές. Τα ρομαντικά νιαουρί-σματα της στο μέσο της νύκτας, που ακόμα και ο πιο μεγάλος υπναράς θα δυσκολευτεί να τα αγνοήσει, είναι το προοίμιο μιας σχεδόν αναπόφευκτης εγκυμοσύνης. Μια γάτα μπορεί να έχει τρεις εγκυμοσύνες το χρόνο και μέχρι πέντε ή έξη γατάκια σε κάθε γέννα.

Η επέμβαση είναι εύκολη και απλή

Στα θηλυκά ζώα η στείρωση γίνεται με τομή στην κοιλιακή χώρα και ακολουθεί η αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών. Ο τεχνικός όρος ονομάζεται ovaro-hysterectomy. Οι ραφές συνήθως αφαιρούνται ύστερα από 10-14 μέρες.

Στα αρσενικά ζώα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Μόλις το ζώο κοιμηθεί γίνεται μια μικρή τομή και απλώς αφαιρούνται οι όρχεις. Αυτή η επέμβαση λέγεται ευνουχισμός.

Μπορούμε να στειρώσουμε με επιτυχία ένα κατοικίδιο οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όμως, για να αποφύγετε το κίνδυνο ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων θα πρέπει να γίνει σε όσο νεαρότερη ηλικία είναι δυνατό. Ο κτηνίατρος σας, γνωρίζει καλύτερα να σας συμβουλέψει για την ιδανική ηλικία σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Μετά από αυτό μπορείτε να ηρεμήσετε, ξέροντας ότι πραγματικά έχετε πάρει την καλύτερη απόφαση για σας και για το κατοικίδιο σας αλλά και στο ότι έχετε συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων.

Πηγή : http://www.petcity.gr